Йената поевтиня спрямо всичките 16 основни валути, отстъпвайки от осемседмичния връх, след като азиатските индекси прекъснаха двудневното си повишение, намалявайки търсенето на по-сигурни активи.

Японската валута вчера поскъпна с най-много от 18 септември насам, след като президентът на САЩ Барак Обама заяви отново, че няма да преговаря с републиканците за тавана на дълга. Южнокорейският вон поевтиня спрямо всичките основни валути, след като чуждестранните инвеститори намалиха инвестициите си в местни акции.

“Инвеститорите смятат, че проблемът с тавана на дълга в САЩ в крайна сметка ще бъде решен,” казва Сатоши Окагава, анализатор в Sumitomo Mitsui Banking Corp. “Цените на акциите скачат, увеличавайки апетита за риск, което пък се отразява на йената", казва той.

Йената поевтиня с 0.4% до 97.10 йени за долар по-рано днес, след като беше достигнала нивото от 96.57, което бе най-високото от 12 август насам. Японската валута поевтиня с 0.3% до 131.66 йени за евро. Доларът се оскъпи с 0.2% до 1.3559 долара за евро.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0.4%, прекратявайки двудневното си понижение.

Републиканците настояват за промени в закона за здравеопазването от 2010 г., докато Обама отказва да участва в политически дискусии, обвързани с отблокирането на правителството или вдигането на тавана на дълга. Министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю предупреди, че след 17 октомври САЩ може да изпадне в неплатежоспособност.

“Няма да преговаряме под заплахата от икономическа катастрофа,” каза Обама вчера.

Разликата между едномесечните и тримесечните щатски държавни облигации нарасна до 13.7 базисни пункта вчера, което е най-високото ниво от септември 2008 г. Повишението се дължи на това, че инвеститорите търсят хедж срещу риска от дефолт по облигации, чийто падеж е най-близо до крайния срок за вдигането на тавана на дълга.

Председателят на подразделението на Федералния резерв в Далас Ричард Фишер заяви, че САЩ “не може да си позволи да изпадне в неплатежоспособност” и че от преговорите за тавана на дълга “ще има резултат."

Фишер, които няма право да гласува относно монетарната политийка на Фед през тази година, заяви, че подкрепя намаляването на количествата облигации, които централната банка изкупува всеки месец.