Йената поскъпна спрямо всичките 16 основни валути, след като министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю поднови призивите си за вдигането на тавана на дълга, с което да се избегне изпадането на страната в неплатежоспособност. Това увеличи търсенето на йената като валута убежище.

Швейцарският франк поскъпна спрямо долара, след като председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър заяви, че САЩ може да изпадне в неплатежоспособност, освен ако президентът Барак Обама не реши да преговаря. Лю подчерта, че САЩ ще изгуби възможността си да взема средства назаем на 17 октомври.

Британският паунд се отлепи от близо едномесечното си дъно спрямо еврото преди срещата на Централната банка на Великобритания през тази седмица.

Йената поскъпна с 0.4% до 97.14 йени за долар и с 0.3% до 131.77 йени за евро. Швейцарският франк се оскъпи с 0.3% до 90.47 сентима за долара.

Йената поскъпва в периоди на финансова и икономическа несигурност, защото Япония не разчита на чужди капитали, за да финансира дефицита си.

“Ако за първи път в своята история правителството на САЩ избере да не плати сметките си навреме, ще изпадне в състояние на неплатежоспособност,” каза Лю пред CNN. “Конгресът си играе с огъня.”

Бейнър заяви, че Камарата на представителите не може да приема увеличение на тавана на дълга без да прикрепи към него други законодателни промени, което изглежда обрича президента Барак Обама на неуспех.

От администрацията на Обама заявиха, че няма да преговарят с републиканците за финасиране на правителството или за вдигането на тавана на дълга, изтъквайки като аргумент, че това е част от основните задължения на Конгреса и не трябва да бъде използвано като лост за постигане на нещо друго.

Доларът е поевтинял с 2.5% през последния месец, което е най-големият спад сред валутите на развитите страни. Йената се е понижила с 0.3%, докато швейцарският франк е поскъпнал с 1.5%, а еврото е добавило 0.7% към стойността си. Паундът е записал ръст от 0.3%.

Доларовият индекс падна с 0.1% до 80.059. Той ще нарасне до 82.6 в края на тази година и до 84.6 в края на 2014 г., според проучване на Bloomberg сред анализатори.

Очакванията по отношение на срещата на Централната банка на Великобритания на 10 октомври са, че банката ще остави основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 0.5% и няма да променя програмата си за изкупуване на облигации.

Британският паунд поскъпна с 0.1% до 84.61 пенса за евро, след като докосна нивото от 84.76 в края на миналата седмица, което беше най-ниското от 3 септември насам.

Австралийският долар падна с 0.2% до 94.18 щатски цента.