Азиатските индекси отбелязаха ръст вследствие на спекулациите за бързо намиране на решение на кризата с бюджета в САЩ, с изключение на Япония.

Индексът MSCI Asia Pacific се повиши с 0.5% рано тази сутрин. Японските индекси се разграничиха от всеобщото повишение в региона, като индексът Topix се понижи с 1.1%, след като по-рано през деня се повишаваше с 0.5%.

Понижението стана реалност, след като министър- председателят на страната Шинзо Абе разкри план за стимулиране на икономиката в размер на 5 трилиона йени (51 милиарда щатски долара), който частично да компенсира негативното влияние от повишаването на данъка върху добавената стойност. Това е неговото първо повишение от 1997 година насам.

„Инвеститорите очакват изключването на щатското правителство да има краткосрочен ефект, но основният въпрос е ще се намери ли решение за повишаване на дълговия таван“, според Крис Уестън, главен стратег в IG Markets Ltd., цитиран от Bloomberg. “Ако се отстрани политическата несигурност, то нагласите към акциите все още са значително позитивни“, допълва специалистът.

Акциите на японските износители се понижиха в резултат на поскъпването на йената спрямо долара, което влошава техните перспективи.

Австралийският S&P/ASX 200 добави минималните 0.2%, а новозеландският NZX 50 се повиши с 0.6%. Южнокорейският Kospi се повиши с 0.3%, а индексът Hang Seng нарасна с 1.1%. Пазарите в Китай са затворени до 8-ми октомври за честването на национални празници.

Златото и среброто успяха да отбележат известно възстановяване след силното си поевтиняване вчера. Среброто се търгува при нива от 21.15 долара за унция рано тази сутрин, спрямо вчерашната му най-ниска стойност от 20.70 долара, докато златото се търгува при нива от 1 292 долара за унция.

Цената на петрола отбеляза деветия си спад за последните 10 дни, като фючърсите на щатския суров петрол с доставка през ноември загуби 58 цента до ниво от 101.46 долара за барел.