Австралийският долар е в меча територия през последните месеци, но според някои анализатори все повече стават причините за оптимизъм при него.

Опасенията за забавянето на Китай и настъпването на края на инвестиционния бум в страната са основните причини за рязката обезценка на австралийската валута. Именно те доведоха до поевтиняване й до най-ниски стойности от август 2010 г. насам през този месец - понижение от 14% от началото на годината.

Задържането на австралийския долар на нива от около 0.8900 спрямо долара и над тях кара редица анализатори да очакват стабилизиране на валутата през останалата част на годината.

„Историята за забавянето на китайската икономика и поевтиняването на суровините на този етап като че ли са поизчерпали своя низходящ натиск ... и е възможно да видим известна подкрепа за австралийския долар“, според Джон Хорнър, валутен стратег в Deutsche Bank.

Много от пазарните участници са изненадани от силата на австралийската валута спрямо останалите основни, на фона на случващото се с валутите на развиващите се азиатски страни.

Според някои анализатори е напълно възможно да видим поскъпване до нива от 0.92 спрямо щатския долар до края на годината.

Според анализи на Вank of America Merrill Lunch комбинацията от по-добри данни за Китай и запазването на лихвите без промяна до февруари може да са позитивна комбинация за австралийската валута.

Все по-голяма изглежда и вероятността австралиецът да е намерил своето дъно при нива под 0.8900, тест на което може би виждаме в момента и при неуспешен пробив да стигне до една по-сериозна корекция.