Плановете на японската банка да удвои паричното си предлагане през следващите две години върнаха на дневен ред отново популярната преди няколко години стратегия carry trade, при която инвеститорите купуват валути на страни с по-висок основен лихвен процент, продавайки такива с по-нисък.

Ето и кои са най-популярните валути към днешна дата за осъществяването на подобна стратегия въз основа на основните лихвени проценти.

Австралийски долар – 2.5%

Въпреки значителното понижение на лихвите в страната, валутата все още е предпочитана за осъществяване на подобна стратегия. Тук се ползва не само валутната двойка австралийски долар-йена, но и австралийски долар-щатски долар поради близките до нула лихвени нива в Япония и САЩ.

Страната все още е с най-високи лихви от страните с най-висок кредитен рейтинг, което предопределя и привлекателността на австралийската валута за този род стратегия.

Мексиканско песо – 4%

Мексиканската икономика е изключително тясно обвързана с щатската и в тази насока валутата на страната се смята като по-сигурен залог за осъществяването на carry trade. Плюс лихвите в страната са значително по-високи, в сравнение с Австралия. Кери-трейдърите купуват максиканска валута, като продават японска и щатска.

Турска лира – 4.5%

Турция сериозно засмуква чуждестранни капитали в последните години, като много инвеститори слагат своите долари в турски облигации или акции.

Много анализатори, разбира се, предупреждават от потенциална опасност за прегряване на турския пазар, предимно поради прекомерната му популярност.

Турската централна банка в известна степен охлади carry trade търговията с понижаване на лихвите в страната Съвсем скоро рейтинговата агенция Moody's повиши кредитния рейтинг на страната до инвестиционна степен.

Унгарски форинт – 4.75%

До 2012 г. много кери-трейдъри залагаха на по-малки и ликвидни пазари. Тук влизаха унгарският форинт и полската злота. Като основни валути, срещу които се купуваха тези по-периферни валути, са еврото и долара.

Като недостатък може да се приеме изключително голямата волатилност на унгарската валута. Също така облигационните пазари на тези страни са много по-малки и е трудно да се приключват позиции при нужда.

Южноафриканският ранд – 5%

Дори африканските пазари привличат капитал в търсене на по-висока възвращаемост. Въпреки че тук пазарът е значително по-голям от този на развиващите се европейски икономики, той също носи значителни рискове.

Рандът поевтиня значително спрямо долара през последните месеци заради инфлационни опасения и слабо представяне на икономиката на страната. Серия от стачки в минодобивната индустрия допълнително повишават политическите рискове за инвеститорите.

Индонезийска рупия - 5.75%

Ако историята се повтаря, индонезийският и тайландският пазар са най-предпочитаните от японските инвеститори в търсене на възвращаемост от международните пазари. Налице са политически рискове, свързани с тези две страни обаче.

В средата на 90-те години продажбата на йени срещу индонезийска валута бяха изключително популярни. Впоследствие обаче последва азиатската криза, която постави на сериозно изпитание този род търговия. Въпросът е могат ли инвеститорите да забравят и отново да започнат да купуват индонезийска валута.

Руска рубла - 8.25%

Като богата на суровини страна, руската рубла е изключително популярна сред инвеститорите, търсещи висока доходност. Наскоро централната банка на страната запази нивото на лихвите без промяна.

Очакванията са обаче за намаляване на лихвите от новата управа на централната институция в програма, насочена към стимулиране на ръста. Такива действия могат да уронят престижа на рублата като валута, търсена от кери-трейдърите.