Йената поскъпна спрямо повечето основни валути, след като азиатските борси паднаха на фона на опасенията, че евентуалното намаляване на финансовите стимули ще се отрази на възстановяването на щатската икономика и че ръстът на китайската икономика се забавя, информира Bloomberg.

Доларовият индекс докосна почти тригодишен връх, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви вчера, че централната банка на САЩ може да ограничи количеството на изкупуваните всеки месец облигации, ако има увереност, че икономиката ще показва траен ръст.

Австралийският долар падна до 11-месечен минимум, след като азиатският борсов индекс MSCI Asia Pacific Index загуби 2.1%.

“Цените на акциите се поддържат от паричната политика на централните банки, така че ограничаването на тези финансови стимули, ще доведе до понижения на пазарите,” казва Минори Учида ot Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Признаците на забавяне на ръста на китайската икономика “изглежда карат инвеститорите да избягват риска и предизвика купуване на йената в краткосрочен план.”

Японската валута поскъпна с 0.5% до 102.65 йени за долар малко по-рано днес, както и с 0.6% до 131.91 спрямо еврото. Европейската валута остава почти без промяна спрямо долара като се търгува на ниво от около 1.2840.