Поевтиняването на йената спрямо долара се простря отвъд ключовото ниво от 102 йени за пръв път от октомври 2002 г= насам. Това се случиq след като страните от Г-7 дадоха индикации, че ще толерират поевтиняването на японската валута.

Евтината йена съдейства за повишението на японския индекс, дори въпреки спада на повечето пазари в региона.

Йената загуби 0.3% от стойността си и се търгува рано тази сутрин при нива от 101.89 йени за долар, достигайки най-ниско ниво за деня от 102.15. Японският индекс Topix Index се повиши с 1.8%.

След затваряне при нови рекордни стойности в петък, фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 сочат отваряне на отрицателна територия.

Златото продължи с понижението си и загуби 1.3% от стойността си, докато петролът поевтиня с 0.7%.

„Пазарите са подготвени за подкрепа на усилията на японските власти за справяне с дефлацията в страната“, коментира Тим Шрьодерсq портфолио мениджър в Pengana Capital Ltd., цитиран от Bloomberg. “Износният сектор на Япония ще е очевиднияj печеливш от това“, допълва още специалистът.

Акциите на най-големия световен производител на автомобили - Toyota Motor Corp., поскъпнаха с 4.1%, а тези на водещия в страната брокер - Nomura Holdings Inc., добавиха 8.6% към стойността си. Книжата на Nippon Telegraph & Telephone Corp. се повишиха с 8.1%, след като компанията отчете по-голяма от средните очаквания печалба.

Индексът MSCI Asia Pacific обаче се понижи с 0.7%, след като китайските компании повлякоха надолу хонгконгския индекс Нang Seng, загубил 0.9% от стойността си. Спадът стана в очакване на данните за дългосрочните инвестиции и индустриалното производство.

Доларовият индекс се повиши минимално, добавяйки 0.2% към стойността си до 83.25. Йената е поевтиняла с 15% спрямо зелените пари от началото на годината, което е безпрецедентно повишение.

Австралийският долар се понижи до 11-месечен минимум преди данните за бизнес доверието и следствие на спекулациите, че централната банка на страната ще прибегне до ново понижение на лихвите.

Австралиецът загуби 0.5% до 99.74 щатски цента, като е под паритет от доста време насам. Новозеландската валута също отбеляза спад, понижавайки се с 0.3% до 82.76 щатски цента.

Южнокорейският вон поевтиня за трети пореден ден, загубвайки 0.8% от стойността си спрямо зелените пари.