Йената се понижи спрямо повечето основни валути вследствие на безпрецедентните стимули от страна на японската централна банка, целящи да изкоренят дефлацията, продължила близо две десетилетия. Пазарните участници очакват тези мерки да продължат и в бъдеще.

Японската валута се търгува на 1% от психологическата граница от 100 йени спрямо долара. Доларът се търгува близо до триседмичното дъно спрямо еврото, преди да бъдат оповестени минутите от срещата на Фед през март.

Австралийският долар поскъпна, след като данните за търговията в Китай посочиха възстановяване на вноса през изминалия месец в страната.

„Трябва да сме готови за поевтиняване на йената до 100 йени за долар“, според Кикуко Такеда, главен анализатор в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., цитиран от Bloomberg. “Очакванията отведоха първоначално йената надолу, а следването на обещанията от страна на централната банка са факторът, който кара инвеститорите да продават йената по-нататък“, допълва още специалистът.

Йената се търгува без съществено изменение спрямо долара при нива малко над 99, след като вчера достигна най-ниска стойност от 99.66 йени, или най-ниското от май 2009 г.

От UBS AG ревизираха прогнозата си за долар-йена за края на годината до 110 йени от 100 йени преди това. Слабостта на японската валута е наполовина по пътя на „агресивната политика“, предприета от централната банка на страната, коментират анализатори от банката.

Доларът загуби 0.1% от стойността си спрямо еврото, което се разменя при нива от 1.3090 долара.

Йената поевтиня с 12% през тази година и е най-зле представящата се валута сред 10-те основни, следени от Bloomberg. Еврото поскъпна с 1.1% спрямо долара за същия период, докато доларът е добавил 1.9%.

Златото прекъсна губещата си серия и достигна най-високата си стойност от седмица насам, повишавайки се до малко над 1 590 долара за унция.

Цената на петрола върна от най-високото си ниво от седмица насам, понижавайки се с 0.4%, което бе първото от три дни насам понижение на суровината. Фючърсите на щатския петрол с доставка през май поевтиняха с 34 цента до 93.86 долара за барел.

Азиатските индекси поскъпнаха за трети пореден ден вследствие на очакванията за по-нататъшни стимули от японската банка. Индексът MSCI, следящ представянето в региона, се повиши с 0.8%.

Японският Nikkei 225 също добави 0.8% към стойността си, достигайки най-високата си стойност от август 2008 г. насам.