Австралийският и новозеландският долар поскъпнаха до най-високите си стойности от над четири години насам спрямо йената, след решението на японската централна банка за по-голямо от очакваното обратно изкупуване на облигации.

Австралийският долар поскъпна с 0.5% до 101.13 йени рано тази сутрин, ниво невиждано от повече от четири години.

Новозеландският долар се повиши с 0.4% спрямо йената до 81.61 йени, или най-високата му стойност от юли 2008 година.

Щатската валута също отбеляза сериозно поскъпване спрямо йената, като моментно достигна най-високо ниво от 97.19, но впоследствие върна голяма част от спечеленото и се търгува при нива от 96.30 рано тази сутрин.

Еврото поскъпна до нива над 125 йени, но също подобно на останалите валути се понижи под психологическата граница при нива от 124.5.

“Ако японската централна банка продължи с политиката си на стимули в дългосрочен аспект, то двойката австралиец-йена ще е добра за кери-трейдинг“, коментира Томас Аверил, управляващ директор на Rochford Capital, цитиран от Bloomberg. “Един от най-добрите начини за генериране на инфлация е отслабване на валутата“, допълва специалистът.

Силното поевтиняване на йената спрямо останалите основни валути започна след срещата на японската централна банка, която бе първата под новото ръководство. Само за ден и половина доларът поскъпна с над 3 йени.

“Понижението на японските лихви до рекордни минимуми набляга на възвращаемостта, която носи австралийският долар“, коментира Деймиън Маклаух, валутен стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg.

Основните лихви са при ниво от 3% в Австралия и 2.5% в Нова Зеландия, в сравнение с близки до нулевите нива в Япония и САЩ.

Очакванията са лихвите в САЩ да бъдат държани на подобни нива, докато безработицата се понижи до 6.5%. Вчера представители на Фед коментираха, че централната банка трябва да се съсредоточи върху понижаване на безработицата, дори и в условия на ускоряване на инфлацията.

По-нататъшно въздействие върху движението на долара спрямо останалите основни валути се очаква да окажат данните за заетостта и безработицата.

Възможно е те да не са добри, предвид че изнесените в сряда данни за заетостта в частния сектор бяха по-ниски от очакваните.