Еврото се търгува изключително близо до четиримесечния си минимум спрямо долара вследствие на опасенията за по-нататъшни проблеми за европейските страни и задълбочаване на кризата в Кипър. Днес банките в затруднената страна членка на еврозоната ще бъдат отворени за пръв път от близо две седмици насам.

Несигурност се внася и от политическата ситуация в Италия, като днес е последният ден за формиране на правителство в страната.

В търсене на сигурност йената поскъпна спрямо почти всички основни валути преди срещата на японската централна банка през следващата седмица.

„Налице са опасения, че това, което се случва в Кипър, може да е прецедент и да показва какво може да очаква депозантите и в други европейски страни на еврозоната“, коментира Жану Чан, икономист в St. George Bank Ltd., цитиран от Bloomberg. “Подозирам, че политическата ситуация в Италия също може да натежи над еврото“, допълва още специалистът.

Еврото се търгува при нива от близо 1.2790, което е близо до най-ниската стойност от 21 ноември насам при 1.2751.

Единната валута се търгува с минимално изменение спрямо йената при 120.40 йени, след като загуби 0.6% от стойността си вчера. Паундът поскъпна до двумесечен максимум спрямо единната валута.

Доларът поевтиня спрямо йената до 94.10 йени, след като вчера по време на щатската търговия приключи при ниво от 94.42 йени.

Еврото загуби 1.6% спрямо долара през тази седмица, което бе най-голямото му седмично понижение от петте дни до 8 февруари.

Според анализатори от щатската инвестиционна банка Morgan Stanley еврото рискува да се понижи към паритет в следващите две и половина години спрямо долара заради очаквания за мерки за обезценяване на единната валута в подкрепа на ръста.

От началото на годината еврото е загубило 2.6% от стойността си и ще продължи да поевтинява вследствие на опасенията за задълбочаване на дълговата криза на Стария континент.

Единната валута ще приключи годината при ниво от 1.25 и ще се понижи до 1.19 до края на 2014 г., според специалисти от инвестиционната банка.

Петролът се търгува близо до най-високата си стойност за последните пет седмици след данни, посочили по-голям от очакванията спад на запасите от бензин в най-големия му световен производител – САЩ.

Азиатските индекси отбелязаха спад днес заради настроенията на инвеститорите за „изключване на риска“, което доведе до поскъпването на йената и останалите „сигурни активи“.

Щатският S&P 500 приключи на няколко пункта от най-високото си в историята ниво на затваряне, без да успее да го преодолее. Фючърсите сочат отваряне на отрицателна територия.