През последните 20 години златото показва нулева корелация с акциите и облигациите и затова металът се е превърнал във фаворит по отношение на диверсифицирането на портфейли, според Societe Generale.

Анализаторите на Societe Generale Ален Бокобза и Ролан Калоян смятат обаче, че "Златната треска е приключила".

Златото в момента се търгува доста под 52-седмичния си върх от 1 802 долара за тройунция, а двамата анализатори очакват цената му да падне с 15% до 1 375 долара за тройунция до края на годината. Това е доста по-меча позиция от очакванията на повечето анализатори, които прогнозират цена с 30% по-висока от тази на Societe Generale или 1 750 долара за тройунция.

В публикуван по-рано тази година доклад двамата анализатори от Societe Generale пишат, че очакват златото да поевтинее заради четири основни причини.

Ето ги и тях:

1. По-скъпият щатски долар – цената на златото показва 75% корелация с доларовия индекс. Анализаторите на SocGen очакват доларът да поскъпне до края на годината на фона на по-дбрите данни за жилищния пазар, за пазара на труда и на очакванията за намаляване на количественото улесняване, въпреки че за това все още няма конкретна дата.

2. По-високите реални лихвени проценти – данни показват, че в периоди на негативни реални лихви или на поевтиняване на долара, цената на златото систематично нараства.

3. Отливът от борсово търгуваните ценни метали – в последните месеци притокът на средства на пазара на златото започва да намалява, а през януари дори има отлив.

4. Хеджфондовете намаляват нетните си дълги позиции – "Въпреки че хеджфонд мениджърите запазват нетни дълги позиции при златото, те значително са ги намалили от миналото лято насам."