Валутните резерви на Китай, които са скочили с над 700% от 2004 г. насам, са достатъчни, за да може страната да изкупи всичкото налично злато в света два пъти.

Стойността на валутните резерви на Китай надхвърли тази на наличните златни резерви в света през 2004 г. и нарасна до 3.3 трлн. долара в края на 2012 г. според данни на Bloomberg.

Цената на златото е нараснала с 263% от 2004 г. до 28 февруари 2013 г., като общите официални златни резерви на страните отчитат малка промяна в същия период. За сравнение валутните резерви на Китай са скочили със 721% до 2012 г., докато общото увеличение на валутните резерви на Бразилия, Русия и Индия възлиза на около 400% до 1.1 трлн. долара.

Доларите, които влизат в Китай, се продават на банките, които от своя страна ги продават на централната банка, увеличавайки резервите. Двигателят на този процес е търговията, като Китай дори изпревари Германия и беше най-големият износител през 2009 г.

Около две трети от активите на Китай са деноминирани в долари, а една четвърт в евро според Яо Вей, икономист в Societe Generale SA. Китай в момента насърчава компаниите и гражданите да задържат повече чуждестранна валута със стратегия, известна под името “укриване на чужда валута сред хората,” което означава, че чуждестранните резерви на правителството могат “постепенно да намалеят” според Джой Янг от Mirae Asset Financial Group.

Активите в резерв на Китай са нараснали до 30.2% от общите за света в края на миналата година, в сравнение с 14% в края на 2004 г., според данни на Bloomberg. Резервите на Китай в момента са три пъти по-големи от класираната на второ място по този показател Япония. Страната на изгряващото слънце имаше 23-процентен дял от световните резерви в началото на 2004 г.