Златото може да се повиши до нов рекорд при нива над 2 000 долара за унция през следващата година, прогнозира Реймънд Кей, ръководител на звеното за търговия с метали на Deutsche Bank AG.

„Ще премине нивото от 2000 долара и ще продължи нагоре“, коментира Кей по време на годишна конференция в Лондон, цитиран от Bloomberg. “Това ще се случи предвид на продължаващите планове за печатане на пари“ допълват още анализаторите.

Златото се насочва към 12-а година на поскъпване поради очакваните стимули от страна на централните банки по света, които се опитват да стимулират икономиките си в условията на сериозна дългова криза в Европа и забавяне на китайската икономика.

Позициите на ETF-фондовете са се повишили до най-високи в историята стойности през изминалата година.

„Златото ще бъде най-добре представящият се метал“, според Джеръми Ийст, ръководител отдел "Търговия с метали" в Standard Chartered Plc. „Най-голям двигател в ръста на благородния метал ще бъдат фондовете, базирани върху цената на златото“, допълва още Ийст.

Спот цената на златото се повиши до рекордните 1 921.15 долара на 6 септември 2011 г. Днес цената е 1 728.35 долара за унция, като ръстът от началото на годината е в размер на 11%.

За периода между декември 2008 г. и юни 2011 г. благородният метал поскъпна със 70%.

Златото поевтиня до най-ниската си стойност от девет седмици на 5 ноември, регистрирайки 1 672.75 долара за унция. По-добри от очакванията данни за пазара на труда в САЩ допринесоха за поскъпване на долара и респективно поевтиняване в цената на златото.

Доларовият индекс, измерващ движението на щатската валута спрямо шест основни валути, се е повишил с 1.1% през тази година, след като европейската дългова криза натежава над еврото.

Перспективите пред златото са доста позитивни, но хората не бива да очакват твърде много, предвид, че това е пазар с дългосрочен фундамент, коментират специалисти относно бъдещите повишения в цената на метала. Поскъпването на метала става „по-зряло“.

Позициите на златните фондове могат да достигнат 200 метрични тона през тази година на фона на 175 през 2011 г., според прогнози на Barclays Plc. Това са около 4.6% от физическите доставки на 4 323 метрични тона през 2012 г.

Междувременно Бразилия, Южна Корея и Русия са страните, които добавиха към своите златни резерви през тази година. Нациите са купили 254.2 тона злато през първото полугодие, след като през 2011 г. добавиха 456 тона.