Йената поевтиня спрямо всички основни валути вследствие на спекулациите, че Японската централна банка ще предприеме мерки за ограничаване на силата на валутата, която наранява сериозно компаниите износителки и ръста на страната.

Така японската валута прекъсна петдневния си ръст спрямо еврото, след като от Kyodo News прогнозираха, че правителството на страната ще занижи очакванията си за развитието на икономиката през месеца на 16 ноември.

Повишението на азиатските акции също така понижи търсенето на сигурни активи, респективно на йената.

Еврото се възстанови от най-ниската си от два месеца насам стойност спрямо долара и се търгува при нива от 1.2720 спрямо 1.2703 вчера късно на щатските пазари. Моментно във вторник единната валута регистрира ниво от 1.2662 или най-ниското от 7 септември насам.

Четиринадесетдневният RSI на еврото спрямо долара се понижи вчера до 33.4 или близо до нивото от 30 пункта, което много анализатори смятат като критично за промяната на посоката на един ектив. Същото съотношение на еврото спрямо йената се понижи до 37.8.

Единната валута се търгува при нива над 101 йени, на фона на 100.84 късно снощи.

Доларът също отбеляза ръст спрямо йената, добавяйки 0.2% към стойността си до нива от 79.50 йени.

“Японската централна банка иска по-евтина йена“, коментира Томас Хар, валутен стратег в Standard Chartered Plc, цитиран от Bloomberg. “Те обаче трябва да направят нещо повече, за да запазят поевтиняването на йената“, допълва още специалистът.

На 30 октомври централната финансова институция повиши с 11 трилиона йени (138 млрд. долара) програмата си за обратно изкупуване на облигации, като следващата среща, на която ще се взема решение за ново увеличение, ще бъде на 19-20 ноември.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific Index, добави 0.2% към стойността си, което е първото повишение от седмица насам.

Междувременно цената на петрола продължава да се понижава, като черното злато се търгува близо до най-ниските си стойности от седмица насам. Цената на суровия петрол с доставка през декември се понижи с 20 цента вчера до ниво от 85.38 долара за барел.

Световното потребление на петрол се очаква да се повиши с 670 000 барела през тази година до средно 89.6 милиона барела, според данни на Международната петролна организация.