Износът на Япония отчете най-големия си спад след земетресението от миналата година, след като забавянето на ръста на световната икономика, скъпата йена и конфликтът с Китай увеличиха вероятността от свиване на третата най-голяма икономика в света.

Износът на Япония намалява с 10.3% на годишна база през септември, допринасяйки за търговски дефицит от 558.6 млрд. йени (7 млрд. долара), съобщиха от министерството на финансите на страната. Предварителните очаквания на икономистите бяха за спад от 9.9%, според проучване на Bloomberg News. Вносът нараства с 4.1%.

Министърът на икономиката Сейджи Маехара призова Централната банка на Япония да предприеме повече действия, заявявайки, че страната изостава по отношение на икономическите стимули и е изправена пред ново понижение на кредитния рейтинг.

Азиатският индекс MSCI Asia Pacific губеше 0.5% днес след ръст от 2.3% за миналата седмица. Японският Nikkei 225 падна с 0.2%. Йената остана почти без промяна на ниво от 79.34 йени за долар.

Поради конфликта износът на Япония за Китай, която е най-големият й експортен пазар, пада с 14.1% на годишна база през септември. Износът към ЕС пада с 21.1%, докато този за САЩ се повишава с 0.9%. Понижението на износа на автомобили до всички пазари е от 14.6%.

Япония отчита и първия си търговски дефицит за месец септември от 1979 г.

Международната рейтингова агенция Moody’s Investors Service понижи кредитния рейтинг на Япония с една степен, до Aa3, през август миналата година, изтъквайки увеличаването на дълга на страната след глобалната рецесия от 2009 г. Перспективата по AA- рейтинга на страната при S&P е отрицателна от април миналата година.