Йената заличи спада си от по-рано през деня преди оповестяването на решението на японската централна банка относно политиката й.

По-рано японската валута регистрира загуби спрямо основните си конкуренти, след като правителствени данни посочиха по-големи от очакванията понижения в индустриалното производство.

Доларовият индекс се повиши до нива близки до най-високите му от седем седмици насам вследствие на спекулациите, че ураганът Санди ще повиши търсенето на „сигурни активи“. Нивото на индекса е при 80.239, след като достигна вчера 80.325 пункта, или най-високото от 11 септември насам.

Еврото се търгува при нива малко над ключовото 1.2900 спрямо долара в търсене на по-трайна посока. По-нататъшно въздействие върху движението му най-вероятно ще окажат изнасяните днес европейски данни и срещата на европейските лидери в Гърция утре.

„Пазарите са фокусиране върху това колко точно ще добави японската централна банка като стимули за икономиката, не върху това дали ще има стимули“, коментира Кенго Сузуки, валутен стратег в Mizuho Securities Co., цитиран от Bloomberg.

Японската валута се търгува без съществена промяна спрямо долара при нива от 79.90. На 26 октомври йената се понижи до най-ниска стойност от 80.38 спрямо долара - ниво, невиждано от 25 юни насам.

Данните за индустриалното производство в Япония посочиха понижението му с 4.1% през септември, в сравнение с предходния месец, което е най-много от земетресението и цунамито в страната през март миналата година. Понижението на показателя превиши и най-песимистичните очаквания на анализаторите.

Междувременно изпълнителният директор на Nissan Motor Co. Карлос Госн заяви вчера, че на компанията му може да се наложи да се премести от Япония, за да преживее скъпата йена, която значително намалява конкурентните предимства на страната.

„Ако йената продължи да се търгува високо, се местим“, обяви Госн, цитиран от финансовото издание. „Неутралното ниво на йената спрямо долара е при 100 йени за долар“, допълва още ръководителят.

Всички икономисти очакват японската централна банка да добави към програмата си за обратно изкупуване на активи на стойност 55 трлн. йени в борбата си срещу дефлацията и достигане на инфлация от 1%.

Междувременно, търговията с щатски акции ще бъде отменена за втори пореден ден в САЩ поради тропическата буря Санди. Тя доведе до масирани евакуации в страната и може да засегне, по един или друг начин, близо 60 милиона души, прогнозират специалистите.

Данни за безработицата в Германия могат да покажат, че броят на безработните в най-голямата европейска икономика се е повишил с 10 000 през октомври, според средните очаквания.