Еврото се понижи спрямо долара, след положителни данни от САЩ за потребителското доверие, което отговори на средните очаквания на анализаторите и инициира търсенето на рискови активи.

Единната валута неутрализира част от загубите си, след като стана ясно след стрес-тестове, че недостига на капитал за испанските банки е едва от 59.3 милиарда евро, което е по-малко от прогнозираните прогнози.

Щатският долар поскъпна спрямо всички основни валути, след като ISM-индекса отчете първото си понижение от три години, сигнализирайки забавяне за щатската икономика.

Междувременно китайската национална валута се повиши спрямо долара до най-високата си стойност от 1993 година насам.

„Скептичен съм, че резултатите от стрес-тестовете в Испания ще съумеят да намалят опасенията на анализаторите относно световния ръст“, коментира Джо Манимбо, главен стратег в Western Union Business Solutions, цитиран от Bloomberg. “Но това може да окаже положително въздействие върху еврото“, допълва още специалиста.

Единната валута поевтиня вчера с 0.4% до 1.2860 спрямо щатският долар. Зелените пари поскъпнаха с 0.5% спрямо японската йена.

Търговците с фючърси понижиха сумарните си залози, че доларът ще се понижи спрямо останалите осем основни валути. Нетните залози за долара се понижиха до 50 238 контракта за седмицата до 25 септември, в сравнение с 73 482 контракта седмица по-рано.

Еврото поевтиня с 3.4% през тази година и е втората най-зле представяща се валута след йената сред 10-те основни валути. Доларът е поевтинял с 2.6%.

„Слабите икономически данни тежат над фондовите пазари, като карат инвеститорите да са настроени за изключване на риска, което наранява еврото“, коментира Марк Чандлер, главен валутен стратег в Brown Brothers Harriman & Co., цитиран от финансовото издание. „Това не е просто движение на еврото, а широко понижение на всички финансови пазари“, допълва анализатора.

Делът на йената в глобалните валутни резерви се е повишил до най-високото си ниво за периода май-юни от третото тримесечие на 2005 година насам.