Днес японската йена бележи спад спрямо повечето от основните валути, на фона на очакванията на трейдърите, че новият управител на Централната банка на Япония Харухико Курода ще увеличи мерките за стимулиране на икономиката още следващата седмица в опитите си да сложи край на дефлацията, пише Bloomberg.

Японската валута поевтинява във втори пореден ден, след като вчера Курода заяви пред парламента, че неговата цел е постигане на 2% инфлация в рамките на две години. Утре Курода отново ще говори в парламента.

Еврото се търгуваше на 0.2% от четиримесечното си дъно спрямо долара на фона на опасенията, че дълговата криза може да се разпространи.

Днес йената поевтинява до 94.7 йени за долар, след като вчера изгуби 0.3%. Спадът спрямо еврото днес е от 0.2% до 121.76. Еврото пък пада с 0.2% до 1.2841 долара, в сравнение с вчера, когато докосна 1.2829, което бе най-ниското ниво от 22 ноември.

Еврото се понижава във втори пореден ден, след като изгуби 1.1% на 25 март. Днес се очакват данните за потребителското доверие в Еврозоната за март, като прогнозите не са особено добри.

Също днес окончателните данни за БВП на Франция вероятно ще потвърдят свиване от 0.3% през четвъртото тримесечие на 2012 г., което е най-голямото от близо четири години.

Еврото рискува да падне до паритет с долара в следващите две години и половина на фона на мерките от страна на ЕС за отслабване на валутата с цел подобряване на икономическия растеж, смята Ханс-Гюнтер Редекер от Morgan Stanley.

Днес Италия ще емитира облигации с падеж през 2018 г. на стойност 4 млрд. евро, както и 10-годишни облигации за до 3 млрд. евро. През тази седмица четвъртата най-голяма икономика в еврозоната пласира облигации с падеж през 2014 г. на стойност 2.8 млрд. евро.

Месец след парламентарните избори страната все още няма правителство, а днес лидерът на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани ще се срещне с Бепе Грило, който оглавява движението „5 звезди“.