Йената поскъпва днес, ограничавайки вчерашните си загуби, след като стана ясно, че търговският дефицит на Япония е намалял с повече от очакваното, а пазарите очакват първата пресконференция на Харухико Курода като управител на централната банка на страната.

Японската валута се търгуваше на 1% от три и половина годишно дъно спрямо долара, след като Курода заяви пред журналисти, че ще говори за монетарната политика по-късно днес. Новозеландският долар поскъпва спрямо повечето основни валути след като данни показаха, че икономиката на страната е нараснала с повече от очакваното, а ръста на производството на Китай бе по-голям от прогнозирания.

Йената поскъпна с 0.3% до 95.77 йени за долар по-рано днес след като достигна 96.71 на 12 март, което бе най-ниското й ниво от август 2009 г. Йената поскъпна с 0.2% до 123.93 йени за евро в сравнение с вчера, когато поевтиня с 1.3%. Еврото пък се оскъпи с 0.1% спрямо долара до 1.2941.

Йената е поевтиняла с 9% спрямо долара през 2013 г. на фона на очакванията, че новото ръководство на Централната банка на Япония ще се вслуша в призивите на министър-председателя Шиндзо Абе, за допълнително облекчаване на паричната политика. Курода обеща да направи каквото е необходимо, за да сложи край на дефлацията и изрази увереност, че таргетът за 2% инфлация е постижим.

Финансовият министър на Япония Таро Асо заяви днес в парламента, че по-евтината йена увеличава разходите по енергийния внос, което води до настоящия дефицит по търговската сметка.

Търговският дефицит на Япония е намалял до 777.5 млрд. йени (8.1 млрд. долара) през февруари в сравнение с 1.63 трлн. йени за януари. Предварителните очаквания на икономистите бяха за 855.9 млрд. долара търговски дефицит.

Това беше и осмият пореден месец, в който търговският дефицит на Япония намалява. Това е и най-дългата подобна серия от 1980 г. насам.

Еврото поевтиня спрямо йената за четвърти път в последните пет дни преди очакваните днес данни за сектора на услугите и фабричното производство в Европа, който се очаква да покаже свиване.