Азиатските индекси се понижиха днес заради опасенията на инвеститорите, че наскорошното рали в световните акции изчерпва своята сила.

Британският паунд се оттласна от най-ниските си нива, регистрирани вчера, след слабите данни за Великобритания. Рано тази сутрин британската валута се търгува при нива от 1.4940, на фона на най-ниската стойност, достигната вчера, при нива от около 1.4830 - ниво, невиждано от юни 2010 г.

Търсенето на рискови активи обаче не е изчезнало напълно, предвид на поскъпването в цената на петрола и медта. Златото не съумя да продължи с ръста си.

Щатският индекс на сини чипове Dow Jones Industrial Average регистрира поредно рекордно високо затваряне вчера за осми пореден ден. Той навлиза във все по-голяма степен на „свръхкупена“ територия.

Широкият индекс S&P 500 се понижи, след като за пореден път не съумя да достигне нов исторически рекорд, от който го делят 10-на пункта.

Европейските акции върнаха минималните си повишения, след като регистрираха нов четири и половина годишен връх.

Индексът MSCI, следящ представянето в азиатския регион, се понижи с 0.6%, като подобен спад отбеляхаза индексите в Австралия и Хонг Конг. С над 1% се понижиха основните китайски индекси.

„Все още сме в сферата на риска и хората са уплашени“, коментира Адриан Фостър, анализатор в Rabobank International в Хонг Конг, цитиран от Bloomberg.

Доларът се понижи с 0.3% спрямо йената до нива от 95.70 йени, след като се повиши до 96.71 вчера, което е най-високото му ниво от август 2009 г. насам.

Еврото се понижи с 0.1% до 124.94 йени, след като достигна едномесечен връх при ниво от 126.03 йени във вторник.

Спрямо австралийския долар паундът се повиши рязко, след като вчера достигна най-ниската си от 1985 г. стойност при 1.4370. Рано тази сутрин британската валута се повиши до 1.4480.

„Слабостта на британския паунд остава в сила на фона на липса на инициативи от страна на централната банка на страната“, коментира от финансовата институция ANZ.