Йената достигна най-ниско от три години насам стойност спрямо долара при ниво от 94.46 йени за долар, но впоследствие върна част от изгубеното и се търгува при ключовото 94 йени рано тази сутрин.

Поскъпването на японската валута става малко преди срещата на страните от Г-20, на която се очаква Япония да бъде критикувана относно валутната си политика. Последната може да даде основание за разразяването на валутна война, където обезценката на валутите ще се търси с цел стимулиране на износа.

Вчера йената поевтиня с най-много от две седмици насам, след като Харухико Курода, потенциален кандидат за поста говерньор на японската централна банка, обяви, че допълнителни монетарни стимули могат да бъдат оправдани през тази година.

Еврото поевтиня спрямо основните валути преди данните за ръста на БВП в еврозоната. Очакванията са за свиване на икономиката с 0.4% през четвъртото тримесечие на тримесечна база, на фона на спада й с 0.1% през третото.

Южнокорейският вон се търгуваше разнопосочно и под въздействие на новината, че Северна Корея е осъществила ядрен тест.

„Налице са спекулации за изявление от страните от Г-20, което ще критикува рязкото обезценяване на японската йена“, коментира Масаши Мурата, валутен стратег в Brown Brothers Harriman & Co., цитиран от Bloomberg. “Двойката долар-йена започва да изглежда свръхкупена и затова не е учудващо, че можем да станем свидетели на корекция“ допълва още специалистът.

Страните от Г-7 планират оповестяване на изявление относно валутните курсове през тази седмица, за да намалят спекулациите за разразяване на валутна война. Очаква се такова изявление да стане реалност преди срещата на страните от Г-20.

Финансовият министър на Япония се очаква да отстоява позицията на страната, че трябва да се пребори с дефлацията, която е основен проблем пред икономиката й.

Позитивните настроения на световните фондови борси допринесоха за поевтиняването на златото до най-ниските му стойности от месец насам. Спот цената на благородния метал се понижи с 0.4% до ниво от 1 643 долара за унция.

Загуби регистрира и цената на среброто, като спот цената му се понижи с 0.7% до ниво от 30.735 долара за унция.

Според специалисти обаче, пониженията в цените на благородните метали могат да се ограничат от нарастващото политическо напрежение, свързано с опитите на Северна Корея.