Изминалия месец бе изключително положителен за щатския долар, който се повиши с повече от индексите, измерващи доходността на облигациите, световните индекси и суровините. Заплахата от евентуални бюджетни ограничения в САЩ са били сред основните причини за това.

Доларовият индекс, следящ представянето на щатската валута спрямо останалите шест основни, се е повишил с 3.5% през февруари, прекъсвайки двумесечния си спад.

За сравнение активите с фиксиран доход са донесли доход от 0.6% през изминалия месец, докато индексът, следящ представянето на всички борси - MSCI All-Country World Index, се е повишил с 0.1% след дивиденти.

Индексът Standard & Poor’s GSCI Total Return Index, следящ изменението в цените на основните суровини, е донесъл загуба за инвеститорите в размер на 4.4%, което е най-голямото му понижение от май насам.

До голяма степен зад доброто представяне на доларовия индекс стоят предприетите от Япония усилия за обезценка на националната си валута.

„Дори и щатската икономика да не расте силно, тя все още се представя по-добре от останалите, включително еврозоната, Великобритания и Япония“, коментира Алан Рускин, глобален стратег в Deutsche Bank AG, цитиран от Bloomberg. “Като цяло почти всички икономики на страните от Г-10 изглеждат доста слаби“, допълва още специалистът.

Доларовият индекс се търгува при 81.98 вчера, след като се повиши с 2.8% от началото на годината.

През последното тримесечие на миналата година щатските компании са добавяли средно по 200 000 работници на месец според статистиката. Потребителското доверие в САЩ е регистрирало най-голямо повишение през февруари от ноември 2011 година.

Покупките на нови жилища в САЩ се очаква да се повишат с 1.8% през тази година, което би било най-голямото им повишение от над четири години насам.

БВП на САЩ се прогнозира да нарасне с 1.8% през тази година, на фона на 0.3% за еврозоната и 0.95% за Япония.

Междувременно суровините преживяха най-лошия си месец от май насам. Царевицата, никелът и среброто поевтиняха с над 8% през месеца. Всички с изключение на два от 24-те основни материала са поевтинели, пред перспективите за забавяне на ръста в Китай.

Петролът загуби 5.6% от стойността си през февруари до ниво от 92.05 долара за барел, след данните за повишение на запасите в САЩ до рекордни от 1992 година насам нива.

Златото също регистрира сериозни загуби, понижавайки се с 5.1% до 1 578.10 долара за унция, докато среброто поевтиня с 9.3% до 28.432 долара за унция.