Йената прекъсна двудневния си ръст спрямо останалите основни валути, след като инвеститорите пренебрегнаха решението на Японската централна банка да запази програмата си за обратно изкупуване на активи без изменение.

Очакванията на пазара са, че нови стимули ще бъдат добавени на следващата среща на централната финансова инстутция и след отминаването на срещата на страните от Г-20. На последната е възможно страната да срещне известна критика относно валутната си политика, насочена към обезценка на йената.

Изнесени днес данни посочиха изненадващо свиване на БВП на страната през четвъртото тримесечие на годината, което ще е още един мотив за по-нататъшни стимули от централната финансова институция.

„Вниманието на пазара се насочва към Японската централна банка и действията й под ново управление“, според Йошико Такаясу, стратег в National Australia Bank Ltd.

“Налице са очаквания, че йената ще поевтинее към психологическата граница от 100 вследствие на агресивната парична политика от стимули на новото ръководство“, допълва специалистът, цитиран от Bloomberg.

Загубите на йената обаче бяха ограничени предвид на предстоящата среща на страните от Г-20. Рано тази сутрин тя се разменя при нива от 93.50 спрямо долара, както и при нива от 125.60 йени спрямо еврото.

Междувременно новозеландският долар поскъпна за трети ден след данни за ръст на индустриалното производство с най-високи темпове от май.

Еврото се търгува с минимално изменение спрямо долара от вчера при нива от 1.3430, докато британската валута продължи със загубите си спрямо щатската и рано тази сутрин е близо до ключовата граница от 1.5500.

Азиатските индекси се повишиха до нов 18-месечен максимум след решението на Японската централна банка. Индексът MSCI, следящ представянето в региона, добави 0.4% към стойността си.

Петролът се търгува близо до най-ниските си нива от три дни насам след данните за запасите на суровината в САЩ, които са близки до най-високите й стойности от 20 години насам и след като Иран обяви, че има напредък с ОН в преговорите по ядрената му програма.

Фючърсите на петрола се търгуват без съществено изменение при нива от 97.15 долара за барел след понижението им с 0.5% вчера, което бе най-големият им спад от седмица насам.

Цената на платината се повиши за трети пореден ден до нива от 1 733 долара за унция, докато цената на златото е без съществено изменение при нива от 1 644 долара за унция. Така спредът между двата благородни метала е най-голям от август 2011 г. насам.