Йената и доларът поскъпнаха спрямо еврото, като инвеститорите отправиха своя поглед към щатските пазари и това дали законодателите ще постигнат споразумение за повишаване на дълговия таван.

В края на декември американската нация достигна тавана си на дълг в размер на 16.4 трилиона долара. Японската валута поскъпна спрямо почти всички основни валути, вследствие на признаците, че е свръхпродадена и след силното й поевтиняване в края на миналата година.

Йената се повиши с 0.5% спрямо еврото до 114.60 йени рано тази сутрин, след като вчера загуби 0.6% от стойността си. Тя поскъпна с 0.1% до 87.22 йени спрямо долара. Зелените пари се повишиха с 0.4% спрямо еврото до нива на търговия от 1.3140 сутринта. Днес японският валутен пазар е затворен за честване на национални празници.

Четиринадесетдневният RSI на йената спрямо еврото се понижи до 25 и 19 спрямо долара. Нива под 30 сочат свръхпродаденост на съответната валута.

Вчера от МВФ обявиха, че възстановяването на щатската икономика ще излезе от релси, ако не се реши проблемът с фискалната скала в страната.

“Следващата криза ще е свързана с дълговия таван в САЩ, действията на правителството за стимулиране на щатската икономика и последващите възможности за евентуален дефолт по дълга“, според Томас Саймън, икономист в Jefferies Group Inc., цитиран от Bloomberg.

Йената отбеляза понижение от 11% спрямо долара през изминалата година, което бе най-голямото й понижение от 2005 година. Тя все още се търгува обаче с около 16% под средното й ниво на търговия от 101 йени за долар.

„Японската йена все още е много надценена“ според Томас Аверил, управляващ директор в Rochford Capital. “Можем да очакваме още много слабост за йената в бъдеще“, допълва специалистът.

Канадският долар отбеляза вчера най-голямото си поскъпване от три месеца спрямо щатската валута.

Позитивизъм заля щатските и азиатските пазари, като широкият индекс S&P 500 добави 2.5% към стойността си.

Петролът също приключи вчерашната борсова сесия с повишение, като нарасна с 1.3% до близо 93 долара за барел.