Йената поевтиня вчера спрямо всички основни валути след спекулациите, че централната банка на Япония ще увеличи паричните си стимули за икономиката, за да я предпази от изпадане в рецесия.

Японската валута отстъпи спрямо долара преди данните, които биха потвърдили свиване на икономиката и биха повишили натиска върху централната финансова институция.

Еврото се задържа при ниски нива спрямо зелените пари, след като вчера отбеляза най-голямото понижение от месец насам, в очакване на данни за свиване на немското индустриално производство.

Единната валута се търгува при нива от 1.2968 рано тази сутрин, след като вчера загуби 0.8% спрямо долара, или най-голямото дневно понижение от 2 ноември насам. За седмицата еврото се насочва към понижение с 0.1% спрямо зелените пари.

Европейската централна банка занижи вчера прогнозите си за ръст и запази нивата на лихвите в еврозоната без промяна, но си остави вратичка за евентуалното им бъдещо понижение.

„Налице е по-нататъшен възходящ потенциал при долар-йена, особено с наближаването на изборите в Япония и целия политически натиск върху японската централна банка за по-голяма активност“, коментира Кхон Го, главен валутен стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Японската валута загуби 0.1% от стойността си до 82.49 йени за долар спрямо вчерашното си затваряне в Ню Йорк, като се запазва с минимално изменение за седмицата.

Йената загуби 0.1% и спрямо еврото, с което седмичното й повишение се намали до 0.1%.

Търсенето на евра бе ограничено преди нов доклад, който да добави към симптомите на забавяне на европейските икономики. Индустриалното производство в Германия се очаква да се е понижило през октомври на месечна база, след като през септември регистрира понижение от 1.8%.

“Европа е в рецесия и няма перспективи за подобрение в скоро време“, според Кикуко Такеда, главен стратег в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. “Еврото ще продължава да бъде продавано“, допълва още анализаторът, цитиран от Bloomberg.

Австралийският долар се насочва към петдневно поскъпване преди данни за Китай през следващата седмица, които да посочат набиране на инерция от най-голямата бързоразвиваща се световна икономика.

Индустриалното производство в Китай, най-големият търговски партньор на Австралия, се очаква да се е повишило с 9.8% през ноември на годишна база, което би било най-ускореният ръст от март насам.

Продажбите на дребно се очаква да са се повишили с 14.5% през октомври, сочат още прогнозите. Данните ще бъдат оповестени на 9 декември.

Австралийският долар се търгува при нива от 1.0480, на каквито се разменяше и вчера.