Еврото се понижи, прекъсвайки двудневния си ръст, след като европейските финансови министри не успяха да се споразумеят за пакета от помощи за Гърция, планирайки нова среща през следващата седмица след 11 часа неуспешни преговори.

Финансовите министри са „направили прогрес в преговорите“, коментира Жан-Клод Юнкер в изявление след срещата.

„Това определено не е конструктивно“, коментира Сача Тихани, стратег в Scotiabank, цитиран от Bloomberg. “Явно налице е сериозен вътрешен конфликт. Предвид на степента на понижение на еврото, най-вероятно става въпрос за покриване на скъсени долари“, допълва още той.

Еврото загуби 0.5% от стойността си и се търгува при нива от близо 1.2750 рано тази сутрин. Спрямо йената единната валута загуби 0.3% до 104.36 йени.

Доларът регистрира днес нов седеммесечен максимум спрямо йената, повишавайки се до ниво от 81.96 йени.

Според анализатори от Bank of America Corp., преодоляване на съпротивата при 81.88 ще отвори възможност за по-нататъшно поскъпване към 83.19-84.18.

Щатската валута се търгува спрямо японската йена в диапазона 75.35-85.53 от 17 март 2011 г. след природните бедствия, връхлетели Япония.

Зелените пари поскъпнаха с цели 3% спрямо йената през изминалата седмица.

„Много хора се опитват да хванат тренда и пазарът става пренаселен“, според Макнийл Къри, стратег от щатската банка, цитиран от финансовото издание Bloomberg. “Инвеститорите трябва да са изключително внимателни тук“, допълва още специалистът.

Вчера цената на петрола регистрира понижение от 2.5 долара по време на щатската си търговия до 86.75 долара за барел. Това бе най-голямото му дневно понижение от 7 ноември насам.

Това се случи, след като цената на суровината не успя да се задържи над 50-дневната си средна величина за втори пореден ден, според технически анализатори.