Словашките власти са взели решение да изоставят плановете са за изобразяването на Светите братя Кирил и Методий, светци-закрилници на страната, върху монетата от две евро, след възражения на няколко европейски държави, съобщава АФП, като цитира официален източник от централната банка на Словакия.

Юбилейните евро-монети ще бъдат пуснати в обръщение следващата година, за да отбележат 1150-тата годишнина от мисията на светите братя във Великоморавия.

Международните наблюдатели припомнят, че миналата седмица по време на официалното си посещение в Словакия, българският министър-председател Бойко Борисов се договори със словашкия си колега Робърт Фицо празненствата по случай годишнината от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий да бъдат отбелязани съвместно в България и Словакия.

„Европейската комисия и някои държави-членки поискаха от Словакия да свали символите от проекта за монета, за да отговаря на принципите за религиозна неутралност”, цитира АФП думите на Яна Ковачова, говорител на Словашката централна банка.

„Надяваме се окончателният вариант на монетата да е достоен символ на държавата и християнството”, подчертава говорителят, цитиран от bTV.

Всеки един вариант на новата монета ще продължава да съдържа двойния християнски кръст, който е част от националният герб на Словакия, отбелязва АФП.

Осведомени дипломатически източници заявиха, че България не е изказвала официална позиция относно проекта за юбилейна словашка евро монета, която да съдържа образите на братята-просветители Кирил и Методий.

Международните наблюдатели припомнят още, че евро банкнотите и монетите съдържат обща лицева страна за всички държави-членки на Еврозоната, докато обратната страна се изготвя по национален признак.

В заложените от Европейската централна банка критерии към проектите за паричните знаци на държавите-членки не е изрично включено указанието те да не съдържат религиозни символи.

Източниците на bTV коментираха още, че най-вероятните държави-членки на ЕС, изказали се против словашкия проект, са страни пряко замесени в историята на светите братя Кирил и Методий и мисията им във Великоморавия – Гърция и Италия.