От септември 2009 г. насам при EUR/JPY се очертава низходяща съпротивителна линия, посочена на графиката по-долу, която успява да остава в сила и да връща валутната двойка надолу.

В момента единната валута се опитва да пробие над посочената линия, като за успех можем да приемем трайно преминаване над нивото от 108 йени за евро.

Такова едно движение може да бъде последвано от относително бързо поскъпване към 111.65 - ниво, което, освен че е най-високата стойност за последната една година, е и 23.6-процентната корекция на спада от върха от юли 2008 г. до дъното през юли на тази година.

Казано по друг начин, настоящата ситуация е добра възможност за откриване на къси позиции с относително близък стоп в рамките на до една йена и цел спад и тест на дъното от месец юли при ниво от 94.40, или най-малкото тест на психологическите 100 йени за евро.

Разбира се, обратната стратегия също е възможна – а именно на изчакване за евентуален пробив на 108 йени и заемане на дълга позиция с цел атака на върха за последната една година при 111.65.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута.