Оптимизъм обзе световните борси и въпреки че щатските пазари са затворени днес и утре, азиатските и европейските пазари отбелязаха значително повишение.

Те продължиха ръста си от близо седмица, като повод бяха добрите данни за развитието на промишления сектор в Китай, както и не толкова лоши, колкото бяха очакванията, макроданни за еврозоната.

Единната валута се повиши също, отбелязвайки двуседмичен максимум спрямо долара, като ръстът й продължи и спрямо японската йена.

Очакванията за достигане на сделка за отпускане на помощта за Гърция бяха друг положителен за пазара фактор.

„Движещите фактори при поскъпването на евро-долар са подобряващата макросреда за световната икономика, както и залагане на скорошно решение за помощта за Гърция“ според Арн Ломан, валутен стратег в Danske Bank, цитиран от Bloomberg.

Европейският индекс, следящ представянето на 300-те най-големи европейски компании, се повиши с 0.4% до най-високата си стойност от две седмици насам при ниво от 1 102 пункта.

Лондонският FTSE 100, френският CAC-40 и немският DAX отбелязаха повишения между 0.3 и 0.7%.

Данните за Китай бяха предшествани от добри данни за ръст в промишления сектор на САЩ през ноември, с по-висок от очакванията темп.

Към позитивния тон се добавиха и по-добрите от очакваното данни за активността в сектора на услугите и промишлеността в двете най-големи европейски икономики – френската и немската.

Междувременно Испания пласира успешно дългови книжа на стойност 3.88 милиарда евро. Средната лихва на книжата е била 3.617 процента, в сравнение с 3.66% при продажбата в началото на ноември. Средното за тази година лихвено ниво е било 3.79%.