Китай обяви, че САЩ са изпреварили ЕС като най-голям външен пазар за износа му поради рецесията в еврозоната, предаде агенция „Франс прес“.

"Европейският съюз бе начело, но сега това саСАЩ", каза говорителят на министерството на търговията Шън Данян на месечната пресконференция на министерството.

Той допълни, че страните от Югоизточна Азия ( АСЕАН) са изпреварили Япония, която вече е на четвърто място.

Шън Данян не предостави цифри, но по данни на китайските митници износът на Китай за САЩ се е увеличил до 289.3 милиарда долара между януари и октомври, а този за ЕС едва достига 276.8 милиарда долара през същия период.

Общият обем на стокообмена между Китай и ЕС остава по-голям, отколкото със САЩ, тъй като Пекин внася повече европейски, отколкото американски стоки.

Коментирайки забавянето на растежа на китайската външна търговия, говорителят посочи, че "постигането на заложената цел тази година от растеж близо 10 процента на външната търговия се очертава много трудно".

За първите 10 месеца на годината външната търговия се е увеличила едва с 6.3 на сто спрямо същия период на 2011 година като износът е нараснал със 7.8 на сто. През 2011 година китайският износ отчете увеличение с над 20 на сто, а вносът с близо 25 на сто, припомня АФП.