Завод в България скоро може да започне да произвежда китайски автобуси. Това стана ясно от интервю на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред радио "Пекин".

По време на работното си посещение в Китай, което продължава и утре, той ще има среща с ръководството на един от най-големите производители на рейсове в азиатската държава. "Освен автомобили се надявам да започнем производството и на автобуси в България", заявява Добрев.

Министърът обаче не споменава коя точно е компанията, която може да прави автобуси у нас. Проучване на "Стандарт" показа, че най-големите производители на автобуси в Китай са компаниите CMB, Youngman, King Long и дъщерната й Higer.

Последната дори реализира сериозен износ на 3 континента, включително и в Източна Европа. За инициативата вероятно ще помогне и успешно реализираният завод за автомобили на "Литекс Моторс", където се произвеждат коли под марката Great Wall, става ясно още от думите на българския министър.

Той се е срещнал и с изпълнителния директор на Sreat Wall Motors г-жа Ван, която е изказала удовлетвореността си от инвестицията и намерение тя да бъде разширена.

По време на срещата си с Добрев министърът на индустрията и информационните технологии на Китай Мяо Вей го е уверил, че България, като член на ЕС, заема своето място в плана за развитие на китайската икономика до 2030 г.

По-късно министър Добрев подписа и меморандум за сътрудничество за създаване на нови програми за коопериране между предприятия от двете страни със зам.-министъра на търговията на Китай Джун Шан. Двамата са определили като приоритетни области за сътрудничество енергетиката и машиностроенето.