В последната десетдневка български делегации посетиха Индия, Виетнам и Китай. Основен акцент в разговорите беше поставен върху търговско-икономическото сътрудничество. Стана ясно, че България търси нови пазари в Азия.

В рамките на сесия на българо-индийската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, българска делегация, водена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, договори в Делхи български компании да посетят Индия догодина за проучване на възможностите да подпомогнат преработването на земеделска продукция.

Страната е най-големият производител на мляко в света, втора е по производство на плодове и е на трето място по производство на зърнени култури, но само малка част от продукцията се преработва в хранително-вкусовата промишленост.

Но сферата на взаимен интерес е много по-широка. Българската официална делегация бе придружена от представители на фирми в областта на енергетиката, военната промишленост, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, козметична промишленост, винопроизводство и туризма. Чрез меморандум за разбирателство и споразумение за сътрудничество, сключен с Българската търговско-промишлена палата, Федерацията на индийските търговско-промишлени палати се ангажира да съдейства за намирането на надеждни бизнес партньори от индийска страна.

Индия допуска в сферата на вътрешната търговия преки чуждестранни инвестиции в размер до 51% , което дава възможност на българските компании да навлязат на необятния индийски пазар . По време на сесията българската компания Rose Valley Tours сключи договор за износ на розово масло с индийската Roseleen International, припомня в свой анализ БНР.

След като виетнамският вицепремиер Нгуен Тхиен Нян посети България в началото на септември, през октомври вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков върна визитата.

Основни теми на разговорите във Виетнам бяха свързани с двустранното икономическо сътрудничество и насърчаването на търговско-икономическите връзки между двете страни. Като основни сфери на взаимен интерес бяха очертани хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката, медицинското оборудване, химическата промишленост и селското стопанство.

Виетнамската страна прояви желание да установи по-близки отношения с България в областта на финансите и очакване да получи български инвестиции в пътното строителство. Отчетено бе, че към края на септември България вече е имала в далечен Виетнам инвестиции на обща стойност 30 млн. долара в осем проекта.

Разбираемо висок интерес България има и към Китай. През август правителството одобри меморандум за сътрудничество между министерството на икономиката и Департамента по външна търговия и икономическо сътрудничество на китайската провинция Гуандун. По силата му двете институции ще създават възможности за съвместни индустриални проекти и учредяване на смесени предприятия, откриване на представителства и клонове на компании.

Миналата седмица делегация на Българската социалистическата партия посети Шанхай и провинция Хубей. Въпреки партийния характер на визитата, основен акцент в разговорите с местните власти бе поставен върху възможности за увеличаване на деловите контакти между двете страни в сферата на туризма и млекопреработването. България има интерес да изнася за Китай вина и вече ги рекламира съвместно с Гърция в рамките на промоционална програма, съфинансирана от ЕС.

Добри позиции на азиатските пазари България е имала и в миналото, но сега се опитва да ги разшири. Прави го при нови, по-благоприятни обстоятелства, при които в качеството на член на ЕС е възприемана от азиатските й партньори като предмостие към големия европейски пазар.