Йената поскъпна спрямо всички основни валути вчера, след като техническите индикатори дават сигнал, че наскорошното поевтиняване на японската валута е било твърде голямо и в твърде кратък период от време.

Свиването в сектора на услугите и промишлеността в еврозоната също въздействаха върху повишаването на търсенето на сигурни активи предвид на влошените перспективи пред глобалната икономика.

Еврото се търгува близо до най-високите си нива от три седмици насам спрямо долара вследствие на очакванията европейските финансови министри да се споразумеят за помощта за Гърция през следващата седмица.

„Някои инвеститори най-вероятно смятат, че поскъпването при долар-йена е малко преекспонирано и е време за лека корекция“, според Лий Уай Тък, валутен стратег във Forecast Pte в Сингапур, цитиран от Bloomberg. “Наскоро се получи сигнал за техническа корекция в еврозоната, така че все още сме изправени пред доста несигурни времена“, допълва още специалистът.

Йената поскъпна с 0.3% до 82.20 рано тази сутрин, след като достигна вчера ниво от 82.84, или най-високо от 4 април насам. За седмицата японската валута е на път да загуби 1.1% от стойността си спрямо зелените пари. Йената добави 0.3% и спрямо еврото до 105.96 йени за евро.

Еврото се търгува без съществено изменение спрямо долара при 1.2885. Вчера единната валута се повиши до най-високото си ниво от 2 ноември насам, регистрирайки стойност от 1.2899.

Единната валута се насочва към най-голямото си седмично поскъпване от периода, приключил на 5 октомври, преди срещата на европейските финансови министри от еврозоната на 26 ноември, на която се очаква да бъде взето решение за отпускане на помощта за Гърция.

Днес японският пазар е затворен за честването на национален празник, а щатските ще отворят след „Деня на благодарността“.

От началото на годината японската валута е поевтиняла с 8.8%, превръщайки се в най-зле представящата се валута сред 10-те развити страни. Еврото отбелязва второто най-лошо представяне със загуба от 2.4%, докато доларът се е понижил с 1.7%.

Междувременно развиващите се пазари отбелязаха ръст за пети пореден ден. Те бяха водени от ръста на тайванския индекс, след като финансовият министър на страната заяви, че правителствените фондове трябва да продължат с покупките на акции.

Индексът, следящ представянето на развиващите се страни, отбеляза повишение от 2% през тази седмица и се насочва към най-доброто си седмично представяне от 14 септември насам.

Цената на петрола върна голямо част от спечеленото през седмицата и се понижи за втори пореден ден след прекратяването на огъня от страна на Израел. Фючърсите на петрола тип брент с доставка през януари загубиха 38 цента от стойността си до нива от 110.17 долара за барел. За седмицата тези фючърси са поскъпнали с 1.3%, а от началото на годината се търгуват нагоре с 2.8%.