Йената се понижи до шестмесечен минимум вследствие на перспективите изборите в Япония през следващия месец да доведат на власт опозицията, която е значително по-агресивно настроена по отношение на скъпата йена.

Японската валута се насочва към най-голямото си двудневно понижение от март, след като лидерът на опозиционната партия Шинцо Абе, се обяви за неограничени стимули от страна на централната финансова институция.

Еврото регистрира понижение спрямо повечето основни валути в очакване на данни за свиване на икономиката на еврозоната за второ тримесечие.

Доларовият индекс е при нива близки до двумесечен максимум, след като напрежението в Ивицата Газа допринесе за търсене на спасителни валути.

“Йената бе продадена спрямо долара следствие на спекулациите, че изборите в страната ще доведат до промяна в управляващата администрация, което ще даде възможност на централната банка за по-нататъшно стимулиране“ според Юки Сакаши, валутен стратег в Barclays Plc.

Йената достигна най-висока стойност от 80.92 спрямо долара, невиждана от 26 април, преди да върне част от спечеленото и да се търгува при нива от 80.80.

За последните два дни йената е регистрирала понижение от около 1.8%, което е най-големият й спад за подобен период от март насам.

Спрямо еврото йената се понижи с 0.9% до 103.10.

Европейските пари се търгуват без съществена промяна при нива от 1.2740.

“Забавянето на икономиката на еврозоната най-вероятно ще бъде катализатор за продажба на еврото“, коментира Такуя Кавабата, анализатор в Gaitame.com Research Institute Ltd., цитиран от Bloomberg. “Европейската дългова криза хвърля сянка върху световната икономика“, допълва анализаторът.

Австралийската валута поевтиня спрямо почти всички основни валути след данни на централната банка за валутните трансакции. От тях стана ясно ,че финансовата институция е продала с 483 милиона австралийски долара повече, отколкото е купила през октомври. Това е най-много от юни 2009 година насам.

Търсенето на австралийски долари бе ограничено от спада на щатските и азиатските индекси и преди бюджетните дискусии на администрацията на Обама.

Въздушните удари на Израел в Ивицата Газа доведоха до поскъпване на петрола и търговията му до най-високите нива за последната седмица. Фючърсите на суровия петрол с доставка през декември поскъпнаха вчера с 94 цента до 86.32 долара за барел.

По време на азиатската сесия черното злато се търгува без съществена промяна, добавяйки едва 4 цента към вчерашната си цена на затваряне на щатските пазари.