Йената се понижи до най-ниската си стойност от март насам спрямо долара, следствие на продължаващите спекулации, че изборите в страната ще се спечелят от опозиционната партия, която ще предприеми сериозни монетарни стимули.

Японската валута се насочва към седмична загуба спрямо всички 16 основно търгувани такива, след данните за индекса Tankan, които посочиха най-голям песимизъм сред водещите японски компании от три години насам.

Еврото се търгува близо до едноседмичен максимум, след като европейските финансови министри одобриха вчера отпускането на 49.1 милиарда евро спасителен транш за Гърция.

Единната валута се разменя рано тази сутрин при нива от 1.3087 и отново тества ключовото ниво от 1.3100.

„Продължителността на ралите при долар-йена е забележително“, коментира Шон Калоу, главен валутен стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg. “Логично е да се смята, че ще има известно влияние върху политиката на японската централна банка при смяна на политическите лидери“, допълва специалистът.

Йената се понижи до ниво от 83.93, което бе най-ниското й от 21 март насам. Тя загуби 0.4% спрямо еврото до 109.81, или най-ниското от 2 април насам.

От началото на седмицата йената поевтиня с 1.7% спрямо долара и с 3% спрямо еврото. През изминалия месец японската валута поевтиня с 6.6%, и бе най-зле представящата се валута сред 10-те основни такива. Доларът е загубил 1.9 % за същият период, докато еврото е поскъпнало с 1.1%.

Търсенето на долари бе подкрепено от продължаващото ненамиране на решение относно „фискалната пропаст“ в САЩ, които засенчиха решението за продължаване на програмата за обратно изкупуване на облигации.

Японските индекси регистрираха повишения за трети пореден ден, въпреки негативните очаквания на водещите японски компании, изразени в индекса Tankan. Тримесечният индекс се е понижил до минус 12 през декември, в сравнение с минус 3 пункта през септември, посочиха данни на централната банка на страната. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност на показателя от минус 10 пункта.

През изминалото тримесечия японската икономика се сви с 3.5% на годишна база, след понижение от 0.1% тримесечие по-рано. Компании като Sony, Panasonic и Sharp обявиха сумарни съкращения на 29 800 работни места за годината приключваща през март.

Междувременно китайските индекси отбелязаха най-голямото си повишение от три месеца насам, следствие на очакванията активността в производствения сектор да се е повишила през този месец. Шанхайският индекс добави 3.5% към стойността си.

След понижението в акциите на Apple вчера, компанията се върна под психологическата граница от 500 милиарда долара, като въз основа на затварянето им тя възлиза на 498.28 милиарда долара.