Йената поевтиня до близо тригодишен минимум, след като списъкът за ръководител на японската централна банка бе намален до кандидати, които ще следват проправителствената парична политика.

Щатският долар стартира с GAP нагоре спрямо йената, достигайки най-високата стойност от май 2010 година от 94.77 йени. Впоследствие щатската валута върна част от спечеленото и рано тази сутрин се търгува при нива от 94.20 йени.

Паундът се понижи за втори ден, след като от рейтинговата агенция Moody’s Investors Service отнеха най-високия кредитен рейтинг на Великобритания. Британската валута отвори рязко надолу под 1.5100. И тук по-късно станахме свидетели на известно възстановяване и връщане до нива от над 1.5135.

Йената се е понижила с 6.7% през тази година, което я прави най-губещата сред 10-те основни валути. Паундът е втората най-понижаващата се основна валута след йената с понижение от 5.7%.

Търговците с фючърси са повишили залозите си, че йената ще поевтинее спрямо долара според данни на Комисията за търговия с фючърси. Нетните залози за поевтиняване на йената са се повишили до 65 891 контракта в сравнение с 61 306 седмица по-рано.

Нетните залози за поевтиняване на паунда са се повишили до 23 365, в сравнение с 16 776 седмица по-рано.

Поевтиняването на паунда спрямо долара стана реалност, след като от рейтинговата агенция Moody’s понижиха с една степен рейтинга на Великобритания от най-високата му степен до Aa1 от Aaa.

Слабостта на икономическия ръст на страната, вследствие на провежданата правителствена фискална политика, бе основна причина за понижението на рейтинга на 22 февруари.

„Инвеститорите не бива да се изненадват, ако и други големи агенции последват в понижението на рейтинга на страната“, коментира Марк Чандлър, глобален валутен стратег в Brown Brothers Harriman & Co., цитиран от Bloomberg.

Доларовият индекс, следящ представянето на зелените пари спрямо шестте основни валути се повиши с 0.2% до 81.604, след като достигна най-високото си ниво от 5-ти септември насам при 81.642.

Австралийският долар поевтиня спрямо всички основни валути освен йената, след данни, свидетелстващи за по-слабата експанзия в промишлеността в Китай през този месец. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия.

Валутата на страната се понижи с 0.4% спрямо долара до 1.0279.