Еврото поскъпна за втори ден преди данните днес за потребителското доверие в еврозоната, които се очаква да регистрират подобрение. Това бе второто поредно дневно поскъпване на единната валута спрямо долара и останалите основни валути.

Йената заличи по-ранното си понижение, след като инвеститорите очакват японската централна банка да се въздържи от добавяне на допълнителни монетарни стимули преди смяната на ръководството й.

Междувременно новозеландският долар поевтиня, след като от централната банка на страната заявиха, че са готови да интервенират в посока на отслабване на валутата си.

Япония отчете търговски дефицит от 1.63 трлн. йени (17.4 млрд. долара) за януари, посочиха изнесени днес правителствени данни. Това е най-големият дефицит от 1947 г. насам.

„Еврото продължава да отговаря на стабилизирането в еврозоната и нищо повече“, според Имре Шпайцер, стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg. “Това обаче е позитивен сигнал за доверието на пазара. Инвеститорите се чустват по-добре или поне не по-зле относно перспективите пред региона“, допълва още специалистът.

Средните очаквания на специалистите са потребителското доверие да се е подобрило до минус 23.2 пункта през този месец, в сравнение с минус 23.9 пункта през януари.

Единната валута поскъпна с 0.2% до 1.3415 по време на азиатската търговия спрямо долара, както и с 0.1% спрямо йената до 125.41 йени.

Японската валута поевтиня с 0.2%, преди да се търгува при нива от 93.43 йени.

„Можем ли да поддържаме същите темпове на поевтиняване на йената, след като не знаем какво ще се случи след два месеца“, пита Сатоши Окагава, главен стратег в Sumitomo Mitsui Banking Corp. „Отговорът е не!“, допълва специалистът.

Понижението на долар-йена частично бе предопределено от задействане на стопове за ограничаване на загубите, допълва още Окагава.

Азиатските пазари продължиха с ръста си за трети ден, като достигнаха нов 18-месечен пик. Доброто представяне на щатския пазар, отвел водещите индекси там близо до най-високите им стойности, съдейства за повишението в Азия. Индексът, следящ представянето в региона, се повиши с 0.8% вчера, воден отново от представянето на японския пазар.

Вчера цената на петрола регистрира най-голямото си повишение от седмица на щатските пазари, добавяйки 0.8% към стойността си до ниво от 96.66 долара за барел.

Златото прекъсна петдневния си спадследствие на спекулациите, че щатският федерален резерв ще продължи със стимулиращата си политика. Спот цената на благородния метал добави 0.3% до 1 609 долара за унция.