Световните финансови лидери подкрепиха косвено осъществяваната от Япония парична политика, като не я коментираха по време на срещата на Г-20 в Москва. И докато те се обединиха около тезата, че не бива да се използва валутната политика като средство за конкурентни предимства, за да не избухне валутна война, Япония не бе спомената в разискванията.

„Основната ни цел е да излезем от рецесията и дефлацията“, коментира финансовият министър по време на срещата през уикенда.

Йената прие новината благоприятно и възобнови поевтиняването си спрямо долара и останалите основни валути в посока към ключовото 94 йени, от което я делят само няколо пипса.

„Нямаше цензура на действията на Япония, които се приемат като политика към развитие на икономиката, а не нарочна обезценка на валутата“, коментира пред Bloomberg финансовият министър на Бразилия след края на срещата.

Съдействие за поевтиняването на йената оказа изказването на мистър-председателя на Япония пред парламента, че обратното изкупуване на облигации е подходяща монетарна опция за страната.

Инвеститорите са съсредоточили своето внимание и върху избора на ръководител на централната банка в страната, предвид на изтичането на мадната на настоящия през следващия месец.

Силно повишение отбелязаха и японските индекси след срещата на Г-20, като Topix добави 2.1% към стойността си, като е на път да възстанови първата си седмична загуба от ноември насам.

Йената загуби над 13 от стойността си през последните три месеца, благодарение на изразените от правителството намерения за агресивна парична политика.

Днес от рейтинговата агенция Standard & Poor’s потвърдиха рейтинга на Япония, като от там коментираха, че политиката на новия премиер ще е критична за спиране на слабото представяне на икономиката и евентуално бъдещо понижение на рейтинга. Рейтингът бе запазен при ниво от AA-, четвъртата най-висока степен с негативна перспектива.

„Ще е необходимо известно време за ръст на износа въз основа на по-слабата йена“, коментира Томо Киношита, икономист в Nomura Holdings Inc., цитиран от Bloomberg.

Японското правителство прогнозира ръст от 2.5% за следващата фискална година. През изминалото тримесечие икономиката на страната се сви изненадващо с 0.4%.

Еврото стартира седмицата без съществено изменение спрямо долара при нива от 1.3340. Паундът се търгува под нива от 1.5500.

Петролът отбеляза втори пореден дневен спад, като по време азиатската търговия спот цената на суровината поевтиня с 41 цента до ниво от 95.45 долара за барел. В последния ден на миналата седмица ценната суровина загуби 1.45 долара от стойността си.

Поевтиняването на суровината стана реалност, въпреки изнесените данни, че износът на Саудитска Арабия е най-малък от петнадесет месеца насам.