Доларовият индекс се повиши до тримесечен връх преди излизането на индекса на водещите индикатори в САЩ и очакванията за набиране на скорост на възстановяването на щатската икономика.

Излезлите „минути от заседанието на Фед“ посочиха, че някои от участниците в заседанието са били защитници на различни по темпове изкупувания на облигации.

Това инициира поскъпване на щатската валута и първия по-сериозен спад на щатските индекси.

Еврото се понижи с 0.2% до 1.3259 спрямо долара, докато загубите на британския паунд бяха значително по-сериозни. Британската валута се разменя при нива от 1.5205 долара, или под ключовото ниво на подкрепа от 1.5250.

Според технически анализатори, напълно е възможно поевтиняването на британската валута да продължи, веднъж след като е преодоляла ключовата подкрепа.

На фона на поскъпването на долара спрямо останалите основни валути, щатската валута задържа нивата си спрямо японската йена, след силното си поскъпване от последните месеци. Зелените пари се разменят при нива от 93.45 йени.

„Силата на долара постепенно набира инерция“, коментира Марито Уеда, главен стратег в FX Prime Corp., цитиран от Bloomberg. “Налице са ясни признаци за възстановяване на щатската икономика“, допълва специалистът.

Европейската дългова криза е поотшумяла, но възстановяването на икономиката на еврозоната изостава зад глобалното. Когато щатската икономика набере скорост и силата на долара отново започне да се проявява, слабостта на еврото ще се открои, смята Уеда.

Именно признаците за възстановяване на водещата световна икономика карат инвеститорите да се притесняват за по-скорошно от очакванията приключване на стимулите от страна на Фед. Това изпрати вчера щатските индекси към първото им по-сериозно понижение.

„Когато щатската икономика влезе в коловозите на възстановяване, много по-вероятно е Фед да намали програмата си от стимули през втората половина на годината“, според Юки Сакаши, валутен стратег в Barclays Plc.
Europe’s Economy

Индексът S&P 500 загуби 1.25% от стойността си.

Сериозни загуби регистрираха днес и азиатските индекси. Nikkei 225 загуби 1.14% от стойността си, а хонгконгският основен индекс се понижи с 1.76%. Австралийският основен индекс намали стойността си с 2.33%. Така индексите в региона се отдалечиха от постигнатия вчера 18-месечен връх.

Цената на петрола регистрира второ поредно дневно понижение, продължавайки най-големия си спад от три месеца насам. Запасите на петрол в САЩ се повишиха за шеста поредна седмица, което до голяма степен бе в основата на загубата за суровината.

Фючърсите на щатския петрол с доставка през март, които изтекоха вчера, загубиха 2.3% от стойността си. Априлските, които са много по-активно търгувани, загубиха 92 цента от стойността си до 94.30 долара за барел.