Йената се повиши спрямо основните валути преди срещата на Г-20, на която се очаква да бъдат обсъждани наскорошните силни обезценки в нея - следствие на провежданата парична политика от централната банка.

Поскъпването на японските пари стартира вчера, след като официални представители на страните от Г-7 заявиха, че политиката на Япония ще бъде обсъждана на предстоящата среща, както и потенциалната възможност за валутна война.

Междувременно, японската централна банка стартира двудневна среща днес, а еврото задържа повишението си вследствие на оптимизъм, че Европа може да се справи с дълговата криза.

Австралийският долар поскъпна след данни, посочили повишение на потребителското доверие в страната с най-много от 2011 г. насам.

„Пазарът се води от противоположни интерпретации на изявлението на страните от Г-7“, коментира Нориаки Мурао, управляващ директор на Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. в Ню Йорк, цитиран от Bloomberg.

“Можем да очакваме известна критика на паричната политика на Япония на предстоящата среща и затова пазарът е внимателен. Най-вероятно обаче посоката на движение на японската валута ще се предопредели от коментарите, идващи от САЩ“.

Йената добави 0.6% към стойността си до 92.93 йени рано тази сутрин спрямо вчерашните си нива, след като на 11 февруари достигна най-ниската си от три години насам стойност спрямо долара. Това е продължение на тенденцията на поевтиняване на йената от предходния ден.

През последните три месеца йената е поевтиняла с 18% и е най-зле представящата се основна валута. За сравнение, през същия период еврото е поскъпнало с 4.8%, докато доларът е поевтинял с 1.6%.

Австралийският долар отбеляза втори пореден дневен ръст спрямо долара след добрите данни за потребителското доверие в страната. Австралиецът се търгува при нива от 1.0342, или с около цент повече спрямо вчерашните му стойности.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че Испания се движи в правилна посока и е постигнала „огромен прогрес“ за решаване на проблемите си.

Испанските и италианските облигации поскъпнаха вчера, след като двете страни пласираха дълг на обща стойност от 14 млрд. евро.

Лихвите по десетгодишните испански облигации се понижиха с най-много от три седмици насам, а италианските - с най-много от месец.

След като вчера цената на петрола добави близо половин долар на щатските пазари по време на азиатската сесия, суровината се повиши с нови 10 цента по време на азиатската сесия и се търгува при най-високата стойност от 1 февруари насам.