Повечето валутни пазари са относително спокойни днес, като интересните събития са по три основни направления.

На първо място британският паунд отбеляза изключително понижение спрямо долара днес, след като проби ключовото ниво на подкрепа при 1.5640.

Това отвори път на двойката за нови загуби и тя почти достигна следващата ключова подкрепа при 1.5560, която е от изключителна важност за по-нататъшното движение на паунда спрямо долара.

Спадът на паунда стана реалност след данните за инфлацията във Великобритания, които не се харесаха на валутните трейдъри.

Междувременно финансовите министри на страните от Г-7 излязоха с изявление, че страните не бива да допускат валутни манипулации, за да не се стигне до валутна война. Големият печеливш от това изказване е Япония, която не влезе в графата на провеждащи подобни манимулации.

Това се прие като мълчаливо съгласие с провежданата от Япония политика на отслабване на националната й валута. Доларът отново пое нагоре спрямо йената, достигайки нова най-висока за последните три години стойност при нива от 94.40 йени за долар.

Говорейки за валутни манипулации, от централната банка на Швейцария заявиха, че ще продължат да поддържат тавана на швейцарския франк спрямо еврото, като, според тях, франкът продължава да е скъп.

Това съдейства за поскъпването на еврото до 1.2355 и задържане до голяма степен на спечеленото.