Доларът поевтиня спрямо повечето основни валути вследствие на понижаване на очакванията Фед да сигнализира промяна на програмата си за обратно изкупуване на активи при края на двудневната си среща утре.

Щатската валута е на 0.2% от най-ниската си стойност от 11 месеца насам спрямо еврото преди данните за потребителското доверие в САЩ, което се очаква да се е понижило през този месец.

Йената се понижи спрямо повечето валути, на фона на продължаващото повишение на азиатските индекси.

Новозеландският долар се повиши, прекъсвайки тридневния си спад, след данните, че търговският дефицит на страната изненадващо е намалял.

„Най-вероятно ще получим доста ясно потвърждение от страна на Фед, че монетарните стимули ще продължат още доста дълго време“, според Шон Калоу, главен валутен стратег в Westpac Banking Corp. „Силният долар е трудно да се поддържа точно в момента“, допълва още специалистът, цитиран от Bloomberg.

Доларът се търгува с минимално изменение при ниво от 1.3450 спрямо 1.3456 вчера. На 25 януари еврото достигна ниво от 1.3479 долара, което е най-високата му стойност от 29 февруари миналата година насам. Доларът се повиши с 0.1% до 90.90 йени. Японската валута загуби 0.1% до ниво от 122.35 спрямо еврото.

Доклад на института GfK се очаква да посочи въстановяване на потребителското доверие в Германия.

„Поскъпването на еврото най-вероятно ще продължи“, според Калоу. „Ръстът на еврото ще е подкрепяно от лихвения диференциал през следващите няколко седмици и месеци“.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се повиши с 0.7%, или най-много от 18 януари насам.

Златните активи на ETF-фондовете са на път да отбележат най-голямото си месечно понижение от над година насам. Предвид на все повечето признаци за възстановяване на световната икономика, желанието на инвеститорите да държат инвестициите в злато се понижава.

Фючърсите на златото се понижиха до 1 626 долара за унция на 4 януари, което бе най-ниската му стойност от август миналата година насам.

Днес благородният метал прекъсна спада си от последните дни и добави 0.4% към стойността си до ниво от 1 660 долара за унция с доставка през април.