След като вчера единната валута не успя да се насочи за тест на психологическото ниво от 1.3000, тя поскъпна към и над 1.3100, което предопредели по-нататъшното й силно повишение.

Еврото премина границата от 1.3200 спрямо долара и продължи с пълна сила нагоре, регистрирайки най-висока стойност от 1.3279. Рано тази сутрин еврото се търгува при 1.3250, което е ключово ниво за по-нататъшното евентуално поскъпване.

Йената продължи с поевтиняването си спрямо зелените пари и достигна най-ниската си стойност от юни 2010 г. насам.

Спекулациите за по-тясна кооперация между японската централна банка и министър-председателя на страната съдействаха за продължаване на негативния тренд при японската валута.

Доларът докосна ниво от 89.35 йени, като рано тази сутрин се търгува при ключовото ниво от 89 йени, под което не бива да се понижава трайно, за да не стартира по-сериозна низходяща корекция след силното му и рязко повишение.

Еврото поскъпна до най-високото си ниво от май 2011 г. спрямо йената, достигайки моментно ниво от 118.59 йени. Единната валута се насочва към девета седмица на повишение спрямо японската, което би било най-дългата подобна серия от 1989 г. насам.

“Йената се продаваше след данни за текущата сметка“, коментира Юния Танасе, главен стратег в JPMorgan Chase & Co., цитиран от Bloomberg. “Йената е податлива на негативни заглавия, след като настроенията за продажбата й набират енергия“.

Дефицитът по текущата сметка е възлязал на 222.4 млрд. йени през ноември, в сравнение с 376.9 млрд. йени излишък предходния месец. Средните очаквания на анализаторите бяха за дефицит от 17.1 мрпд. йени.

Японската валута поевтиня спрямо 14 от 16-те основно търгувани валути след призива от страна на премиера на страната за „смели“ действия от страна на японската банка.

От инвестиционни банки, като Morgan Stanley, Societe Generale SA и Citibank Inc., занижиха прогнозите си за йената.

Специалисти от Morgan Stanley заявиха, че японската валута може да поевтинее до 100 йени за долар през четвъртото тримесечие на тази година спрямо предходните им очаквания за 90 йени. От Societe Generale очакват 97 йени за долар към края на годината спрямо 87 йени предходни очаквания.