Търговският излишък на Германия нарасна през ноември, достигайки 17 милиарда евро спрямо 15.7 милиарда през октомври, въпреки значителния спад на износа, съобщи Федералната статистическа служба Дестатис.

Въз основа на коригираните данни за сезонните вариации той се установява на 14.6 милиарда евро, което е под очакваните от аналитиците от Daw Jones 15.1 милиарда евро. Износът, който е един от основните двигатели на водещата икономика в Европа, нарасна до 94.1 милиарда евро през ноември, спад спрямо 98.4 милиарда евро през октомври.

Но статистическата служба отбелязва, че на годишна основа износът е останал на същото ниво, главно благодарение на износа извън Европа, който се е увеличил с 5.6%. За сметка на това на Стария континент германският износ е намалял с 5.7% спрямо ноември миналата година в държавите-членки на еврозоната, които продължават да изпитват затруднения заради дълговата криза. Извън еврозоната европейският износ на Германия е регистрирал спад само с 0.6%.

Колкото до вноса, той рязко е намалял на месечна основа до 77.1 милиарда евро през ноември 2012 г. спрямо 82.7 милиарда евро през октомври. На годишна основа спадът е много по-ограничен, тъй като той достигна 78 милиарда евро през ноември 2011 г.

Общо между януари и ноември миналата година Германия е изнесла стоки за 1.018,4 трилиона евро, а е внесла стоки за 842.2 милиарда евро, съобщава БГНЕС.

Балансът по текущите сметки, който взема предвид търговския баланс в брутни данни, баланса на услугите, доходите и финансовите трансфери, също е нараснал за един месец до 15.3 милиарда евро през ноември. През октомври той беше 13.2 милиарда евро.