Безработицата в Германия се е повишила с по-малко от очакваното през декември въпреки дълговата криза, вихреща се на Стария континент.

През последния месец на годината броят на безработните се е повишил с 3 000 до 2.942 милиона души. Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение на броя на безработните със 10 000 за посочения месец.

Нивото на безработица се е запазило без промяна при ниво от 6.9%, или близо до най-ниското от десетилетие.

Средните очаквания на специалистите са за свиване на немската икономика през четвъртото тримесечие на годината след влизането на икономиката на еврозоната в рецесия.

Въпреки това бизнес доверието се е повишило за втори пореден месец през декември, вследствие на силното търсене на немски стоки в страните извън Стария континент.

„Трудовият пазар в Германия проявява признаци на охлаждане, което не е много изненадващо, предвид на забавянето на икономиката в региона“ според Тило Хайдрих, икономист в Deutsche Postbank AG. „Ако икономиката се стабилизира и започне да се възстановява през 2013 година, пазарът на труда може да промени посоката си на развитие и да започне да се развива“.

Първото от пет месеца насам понижение регистрира нивото на безработицата в Испания през декември.

Във Великобритания цените на имотите са се понижили през последния месец на миналата година с „умерен темп“.

Кредитирането на населението в страните от еврозоната се е свило за седми пореден месец през ноември, след като рецесията е довела до понижение в търсенето на кредити.