Продажбите на нови автомобили в Европа са се понижили за 14-и пореден месец през ноември - с 10.3 процента на годишна основа, сочат оповестени данни, цитирани от ДПА.

Асоциацията на европейските автомобилопроизводители съобщи, че новите регистрации на автомобили в ЕС са намалели до общо 926 486 след големи спадове на най-големите автомобилни пазари в еврозоната на фона на рецесията, финансовите икономии и рекордно високата безработица, пише БТА.

"Ситуацията в Западна Европа остава напрегната", обяви миналата седмица Асоциацията на германските автомобилопроизводители (VDA) при представянето на прогнозите си.

"През последния месец не се очертава подобрение на западноевропейския пазар на автомобили", отбеляза асоциацията. Продажбите в Италия и Испания, които бяха тежко засегнати от дълговата криза в еврозоната, са спаднали с над 20 процента.

Френският пазар на нови автомобили се е свил с 19.2 процента, сочат данните.

Най-големият пазар в региона - Германия - е отчел понижение на регистрациите с 3.5 процента миналия месец, посочва европейската асоциация, цититрана от Дарик.

Спадовете са по-драстични в други части на региона. В Гърция, изпитваща парични затруднения, продажбите са се сринали с 47.2 процента, а в Португалия са намалели с 25.4 процента. Данните обаче подчертават настъпващия положителен икономически обрат в Ирландия, където продажбите на нови автомобили са се увеличили с 13.5 процента.

Картината донякъде е по-светла и извън разклатената еврозона. Във Великобритания се наблюдава скок на показателя с 11.3 процента.

И все пак продажбите на нови автомобили през първите 11 месеца на 2012 година бележат спад от 7.6 процента спрямо същия период на миналата година, според данните на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители.