Германският канцлер Ангела Меркел се насочва към 2013 г. с оптимизъм, но сдържан, заради забавянето на икономическия растеж в Германия, заяви тя в седмичното си ведеообръщение, което бе разпространено, предадоха световните агенции.

„Именно поради тази причина ние трябва да гарантираме сигурността на компаниите и на служителите”, допълни Меркел, посочвайки като пример решението на правителството да укрепи механизма за частична безработица, както направи в разгара на кризата през 2009 г.

Държавата ще поеме за една година, вместо за шест месеца, както е в нормално време, изплащането (между 60 до 67% от нетната заплата) на служителите, които временно са останали без работа поради недостатъчна натовареност в компанията, където са наети.

Меркел освен това направи равносметка на 2012 г., белязана от спасяването на еврозоната. То, според нея, върви добре, макар че все още „има пък, който трябва да се измине”, допълва БТА.

Германската икономика продължава да се държи стабилно, докато еврозоната е в рецесия, но увеличението на брутния вътрешен продукт забавя темпа си от тримесечие на тримесечие. Страната отчете икономически растеж от едва 0,2% през третото тримесечие след плюс 0,3% през второто и плюс 0,5% през първото.

Според Бундесбанк най-голямата европейска икономика временно забавя темпа, което би могло да я отведе до кратка рецесия, отбелязва АФП.

Германците трябва да се засрамят от факта, че в страната все още има прояви на антисемитизъм и ксенофобия, посочи Меркел в седмичното си обръщение. Припомняйки смъртта на деветима имигранти между 2000 и 2007 г., приписвана на три банди неонацисти, наричащи се Националсоциалистически ъндърграунд, Меркел призова германците да се противопоставят на расизма.