Германският канцлер Ангела Меркел защити идеята да се даде право на европейския комисар по икономическите въпроси да налага вето върху националните бюджети на страните членки.

"Ние смятаме, казвам го от името на цялото германско правителство, че бихме могли да направим крачка напред, като предоставим на Европа истинско право за намеса в националните бюджети, когато те не са съобразени с определените лимити за стабилност и растеж", подчерта Меркел в реч пред Бундестага.

Канцлерката имаше предвид идеята да се даде на еврокомисаря по икономическите въпроси право на вето върху такива бюджети, посочва БГНЕС.

"Когато имаме механизъм, позволяващ да обяви даден бюджет за невалиден... ние ще имаме нужда и от човек в Комисията, който да има правомощия в тази област, а само комисарят по икономиката може да прави това. Знам, че редица държави, за жалост, още не са готови за такава практика, но това не променя нищо във факта, че трябва да се борим срещу нея", посочи още Ангела Меркел, чиито думи бяха последвани от аплодисментите на депутатите.