Великобритания настоява за промени в предложения банков съюз на еврозоната, за да се намалят правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочиха представители на ЕС, цитирани от Ройтерс и БТА. Темата е била обсъдена късно снощи и в разговор между британския премиер Дейвид Камарън и германския канцлер Ангела Меркел.

Миналия месец Европейската комисия предложи ЕЦБ да отговаря за надзора на банките като стъпка към банков съюз, в който предимно страните от еврозоната заедно ще се справят с проблемни банки и ще предпазват депозитите на вложителите.

Банковият съюз предполага единен контрол от страна на ЕЦБ върху всички банки в еврозоната. В него могат по желание да участват и членове на ЕС, които не са нейни членки.

Предложението обаче, което е от изключително значение за икономическата интеграция на валутния съюз, се натъкна на съпротива във Великобритания, което може да доведе до отлагане или дори до провал на банковия съюз.

Великобритания възнамерява за предложи система, която да дава възможност на страните извън банковия съюз да блокират съвместни действия на държавите от банковия съюз за определяне на решения, засягащи целия ЕС, посочиха представители на ЕС, пожелали анонимност.

Според един от източниците има опасения, че Банк ъв Ингланд може да се окаже с по-малко правомощия от ЕЦБ при определяне на правилата. Великобритания няма да се присъедини към банковия съюз, а Банк ъв Ингланд ще стане регулатор на Великобритания догодина.

"Опасяват се, че еврозоната ще може да прокарва много решения по собствена воля. Търсят система, която да ограничава и да балансира," добави източникът. Макар решението да е техническо, то е с изключително голяма политическа тежест. Друг източник от ЕС посочи пред агенцията, че то може допълнително да влоши и без това вече обтегнатите отношения между Великобритания и съюза.

Късно снощи британският премиер Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел са провели разговор по телефона по темата и са се разбрали, че на разговорите на срещата в Брюксел за новия банков регулатор трябва да бъдат взети под внимание задълженията на общия пазар на съюза, предаде АФП, цитирана от Фокус, позовавайки се на изявление разпространено от кабинета на британския премиер.

Двамата лидери смятат, че е нужна „повече работа” за постигането на споразумение за европейски банков съюз.

Вчера председателят на Марио Драги също бе скептичен към намирането на бързо решение и заяви, че реформите в надзора на банките в Европейския съюз вероятно няма да бъдат въведени в близките „една-две години”,

Срещата на ЕС, откриваща се в четвъртък, се очаква да бъде концентрирана около вероятността от нужда от финансова помощ за Испания, ситуацията с Гърция и банковия съюз.