Излизане на Гърция от еврозоната, последвано от това на други страни, може да има пагубни последствия за световната икономика и да намали световният БВП със 17 трилиона евро, водейки до глобална рецесия.

В най-лошия разглеждан сценарий спасителните пари на ЕЦБ просто ще изчезнат.

Излизането на Гърция, Испания, Италия и Португалия от еврозоната би провокирало световна рецесия и намаляване на световния БВП с около 17.2 трилиона за 42-те развити страни до 2020 година, сочи анализ публикуван от Bloomberg.

„По абсолютни стойности най-силно засегната ще бъде френската икономика, която би се понижила с 2.9 трилиона евро, следвана от щатската с 2.8 трилиона евро, китайската с 1.9 трилиона евро и немската с 1.7 трилиона евро“, сочи изследването.

Много анализатори и пазарни наблюдатели спекулираха с това кога точно Гърция ще напусне единния валутен съюз, но немският канцлер Ангела Меркел, президентът на ЕЦБ Марио Драги и президентът на ЕС Херман ван Ромпой непрекъснато изразяват своята подкрепа за оставане на страната в рамките на Съюза.

„Извън изключително негативните последствия от подобна рецесия, при напускане на страни на еврозоната, ще станем свидетели на изключителна социална и политическа нестабилност“, се казва още в изготвения доклад на немска консултантска фирма.

„Освен страните, които потенциално биха напуснали еврозоната, сериозни последствия ще изпитат и останалите членки на еврозоната“, се прогнозира в доклада.